Om pensverzuring te voorkomen dient met een combinatie van factoren rekening gehouden te worden. Wij hebben de meest praktische punten en tips voor u op een rijtje gezet.

Structuur

Zorg voor voldoende structuur in het rantsoen. Minder vezels betekent minder herkauwactiviteit en daardoor minder speekselproductie. Speeksel bevat bicarbonaat, de bufferstof die van nature zuurpieken neutraliseert.

Herkauwende koeien kijken

Kijken naar de koeien biedt een schat aan informatie. Tijdens een rustperiode in de stal moet minimaal zestig procent van de koeien aan het herkauwen zijn. Liggen er veel dieren met de kop zijwaarts in de flank, dan kan dat betekenen dat ze te weinig herkauwen en mogelijk last hebben van pensverzuring. Het aantal herkauwbewegingen zegt ook veel over de pens-gezondheid. Vijftig tot zeventig slagen per ‘herkauwbeurt’ is optimaal. Een te laag aantal kauwbewegingen kan op pensverzuring duiden.

Lekker liggen is belangrijk

Een gezonde koe herkauwt zeven tot negen uur per dag, bij voorkeur liggend. De afmetingen en het comfort van de ligboxen zijn daarom belangrijk. Als uw koeien te weinig gebruik maken van de boxen, heeft dat gevolgen voor de herkauwtijd. Te weinig herkauwen vergroot de kans op pensverzuring.

Voorkom kieskeurig eetgedrag

Zorg bij gemengd voeren voor een voermengsel waarin selecteren moeilijk is. Koeien weten wat ze lekker vinden en geven vaak de voorkeur aan de fijne, energierijke delen. Als de dieren kunnen selecteren, krijgen niet alle dieren hetzelfde voer binnen, waardoor voor een deel van de dieren het risico op pensverzuring toeneemt.
Controleer regelmatig of uw rantsoen goed gemengd is. Het rantsoen uitzeven is hiervoor een goede methode. In principe moeten de voerresten zoveel mogelijk lijken op het originele rantsoen.

Mais niet te kort hakselen

Voor de vertering van het voedsel is het optimaal snijmais gelijkmatig te hakselen op ongeveer vijftien millimeter lengte. Zorg daarbij voor een goed gekneusde korrel.

Vraag het aan de koe

Koeien zijn van nature goed in staat aan te geven wanneer pensverzuring dreigt.
Structuurrijk ruwvoer als graszaadhooi kan een goede indicator zijn. Bij onbeperkte beschikbaarheid zullen koeien meer opnemen als ze ‘tegen pensverzuring aan’ zitten.

Monitoren kan ook met een emmer bicarbonaat voor het voerhek. Koeien die op de grens van pensverzuring zitten, zullen een grotere behoefte aan bicarbonaat laten zien.

Let wel: dit is een controlemethode, niet de beste manier om bicarbonaat te verstrekken. De meest effectieve manier om uw koeien te allen tijde een goede buffer in de voeding te geven, is het opnemen van minimaal 250 gram Bicar®Z natriumbicarbonaat per dier en per dag als standaard ingrediënt van het rantsoen.

Drinkwater is belangrijk

Het lijkt een open deur, maar het belang van goed drinkwater kan niet genoeg worden benadrukt. Onbeperkt beschikbaar drinkwater van goede kwaliteit is een voorwaarde voor een optimale benutting van de voeding en een gezonde pens.

Let op vetgehaltes in de melk

Een laag melkvetgehalte duidt op pensverzuring. Houd daarom het vet in de tankmelk in de gaten. Let ook op het vetpercentage bij individuele koeien, zeker aan het begin van de lactatie.

Buffer als standaard ingrediënt

Hoogproductief melkvee heeft een rantsoen nodig dat voldoende energie en eiwit bevat voor de melkproductie en voldoende structuur voor een optimale vertering. Door een goede buffer op te nemen als standaardingrediënt, creëert u een veilig rantsoen voor een gezonde pens. Het advies is standaard minimaal 250 gram Bicar®Z natriumbicarbonaat per koe per dag op te nemen in het rantsoen.

250 gram/koe/dag